Xerrades plenàries

Els dies i horaris de les plenàries es confirmaran quan estigui tancat el programa de contribucions.

XERRADA PLENÀRIA 1

Extinció i resiliència: la importància de les escales i les no-linealitats

DANIEL ORO, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i professor del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB).

El professor Oro estudia com fluctuen les poblacions animals en l’espai i en el temps. La seva feina teòrica, basada en models matemàtics que ens permeten acostar-nos a la complexitat del món animal i natural, s’aplica a la conservació de poblacions d’espècies amenaçades. Cal recordar que el 2n COTPC dedicarà una atenció especial als ocells marins i que a les Illes Balears hi ha una espècie endèmica, la baldritja balear (Puffinus mauretanicus), que és l’au marina més amenaçada d’Europa.

Resum de la xerrada

La resiliència és la capacitat per tamponar una pertorbació i evitar el col·lapse del sistema. Però mesurar la resiliència és un repte, donat que opera a moltes escales espai-temporals i que és un procés no-lineal. La xerrada abordarà aquests reptes i tractarà de com superar-los.

XERRADA PLENÀRIA 2

Del coneixement a la gestió. Aspectes clau per a la conservació de la tórtora.

GERARD BOTA CABAU, responsable del Grup de Biologia de la Conservació del CTFC (Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya).

L’equip del CTFC centra una part important de la seva recerca en l’estudi de les interaccions entre l’agricultura i les aus de conreu, sobretot en zones estepàries, per identificar els principals requeriments ecològics de les espècies d’aus i la seva relació amb les pràctiques agrícoles. Entre els seus objectius, hi ha el de transferir els criteris de la biologia de la conservació a totes les parts implicades en la gestió del territori i a les accions de planificació i disseny de les mesures de conservació de la biodiversitat.


Resum de la xerrada

La situació de la tórtora (Streptopelia turtur) a escala europea és delicada, amb una forta davallada poblacional a nivell global. Davant d'aquesta situació, ha sorgit un debat important sobre la sostenibilitat o no de seguir caçant-la i què cal fer per poder revertir la seva situació.  En aquesta xerrada intentarem aportar informació que ajudi al debat. Presentarem resultats d'aspectes clau per a la seva gestió i conservació relatius a la seva caça, la migració, la reproducció i la selecció de l'hàbitat de l'espècie sobre la base dels estudis realitzats entre el CTFC i l’IREC-CSIC, en col·laboració amb altres institucions, durant els darrers tres anys.

Més informació

XERRADA PLENÀRIA 3

Ocells marins, a la corda fluixa

PEP ARCOS, coordinador del Programa Marí de SEO/BirdLife.

Els ocells marins són espècies de famílies molt diverses que comparteixen un mateix ecosistema, la mar i el litoral, i són, majoritàriament, ocells que passen la seva vida en el medi marí i que, en el cas de moltes espècies, només s’acosten a terra ferma en l’època de nidificació. La Mediterrània té un elevat percentatge d’espècies endèmiques, una de les quals, la baldritja balear (Puffinus mauretanicus), endèmica de les Illes Balears, és l’au marina més amenaçada d’Europa.


Resum de la xerrada

Els marins són els ocells més amenaçats del planeta. Es farà un repàs a les espècies més importants de casa nostra i els seus problemes de conservació principals, així com a la feina que es duu a terme per conèixer-les millor i protegir-les. Es pararà especial atenció a la interacció entre ocells i pesca, per ser la darrera una de les activitats humanes que més importància té en la vida d'aquests ocells.